Swedish Touring Car Championschip

När Swedish Touring Car Championschip (STCC) och Danish Touringcar Championschip slogs samman inför säsongen 2011 bildades det som idag är STCC (Scandinavian Championchip).

Men grunden till dagens STCC tar sin början i mitten av 90-talet. Då var brittiska motsvarigheten stor och skapade stort intresse hos både publik och förare. Här var även en svensk med och tävlade om titlarna, Richard Rydell. Detta med ett team från Volvo. Det var mycket tack vare hans framgångar som intresset för standardvagnsracing ökade inom Sveriges gränser. Resultatet blev STCC som bildades 1996.

Några av de mer kända vinnarna genom åren är Jan ”Flash” Nilsson, Fredrik Ekholm och Mattias Ekström. Sistnämnde föraren vann sitt första race redan 1999 (tredje säsongen) och utvecklades sedan till en av de bästa rallyförarna i Sverige.

År 2014 genomfördes sex deltävlingar i STCC och under nästa säsong kommer sju deltävlingar att genomföras. Exakt vilka banor som får arrangera evenemangen varierar och ibland genomförs även två deltävlingar på samma bana.

En av de mer häftiga banorna som STCC körts på är Sturup Raceway. Det som är speciellt med denna bana är att alla kan få testa på att köra racing. När inte stora evenemang hålls genomförs nämligen ofta företagsevent där man får testa på att köra både på racingbanan och på dess offroad-bana.