Service på cykeln

Tro det eller ej, men cykeln räknas som ett fordon i samma anda som en moped eller bil. Utanför cykelbanor ska du cykla på vägen att kan på samma sätt som en bilist åka fast för rattfylleri eller vårdslöshet i trafiken. Med tanken på cykelns status tänkte vi inkludera den på den här sajten och berätta hur du tar hand om din cykel på bästa sätt. 

Reservdelar

Om någonting går sönder eller blir utslitet på cykeln behöver du inte kasta den på soptippen och skaffa en ny. Det är lättare än någonsin att hitta reservdelar. Om du köper en Crescent vill du också hitta reservdelar som passar den modellen. Samma plats som du köper cykeln på ska också ha passande reservdelar, åtminstone för de delar som man behöver bytas oftast. Precis som med en bil finns det mer eller mindre passande däck till cykeln och samma sak med kedjor och växlar. 

Service

Köp eller bygg ett enkelt stativ att ställa cykeln på, dra fast den med tvingar eller liknande så du kan jobba utan att behöva balansera cykeln hela tiden. Alla rörliga delar borde smörjas med jämna mellanrum, speciellt vid säsongsbyte mellan sommar och vinter. Utan smörjmedel kommer delar att slitas snabbare och börja rosta. 

Kedjan behöver rensas från gammalt smörjmedel och smuts. Den vanliga metoden är att ta bort kedjan och lägga den i en lösning över natten. En annan metod är att införskaffa en kedjerensare som du fäster på kedjan och använder pedalerna för att dra kedjan genom rensaren. Allt tar bara några minuter vilket gör det lättare att rensa kedjan oftare. Annars är det lätt att kedjan rensas en gång, du minns hur jobbigt det var och drar dig för att göra det igen. 

Problem med bromsar och växlar ska helst professionella sköt om du inte är väldigt insatt i hur cykelns beståndsdelar fungerar. Det är lätt att göra felinställningar som kan göra saken värre med tiden.

Lämna in cykeln eller fixa själv?

Vissa saker kan du säkert fixa själv. Är du väldigt händig så kan du ta hand om hela servicen på familjens cyklar. Se till att du har de saker som behövs för att kunna underhålla alla cyklar. Perfekt om du har ett stort garage att hålla till i så kan du under vintern med jämna mellanrum ta cykel för cykel och inte behöva fixa alla på en och samma gång.