Full fart med STCC

STCC står för Scandinavian Touring Car Championship, och är en skandinavisk mästerskapstävling som testades 2010, och som har funnits som en etablerad tävling sen 2011. Före det hade Sverige och Danmark varsitt mästerskap, men de slogs ihop i och med STCC. Den första säsongen kördes de flesta tävlingarna i Sverige, men man har försökt lägga fler lopp i Danmark efter det.

Loppen man kör är ”standardvagnsracing”, vilket innebär att bilarna som används är personbilar som är anpassade för landsvägskörning, som man sedan fixat till för att köra lopp med. Det är inte specialbilar som är lika snabba som formelbilarna är. Den typ av bilar som används gör att man kan köra närmare varandra och ha mer omkörningar. Det är inte så mycket som sticker ut från bilarna heller, mest är det backspeglarna, och på grund av det är det tillåtet med mer kontakt.

Sprintrace

När man kör standardvagnsracing är sprintrace det vanligaste. Det är då kortare och rätt intensiva lopp, som är runt 20 minuter. Man kör loppen på en bana, så som publik är det lättare att hänga med i vad som händer än till exempel på rally där man bara har möjlighet att se en mycket liten del av loppen.

Trots det kan det bli en del dötid, loppen är som sagt rätt korta, och medan de pågår är man uppslukad av dem, men det brukar bli pauser mellan. Efter några pauser är man rätt färdig med att köpa godis, varmkorv eller smita till toaletten. För att hålla stämningen och spänningen uppe kan man sysselsätta sig med något casinospel online. Vissa är verkligen bra på att hålla nerverna på spänn. 

Kända förare

Den mest kända person som kört STCC är nog prinsen, Carl Philip Bernadotte. På Youtube finns det olika klipp med honom från STCC, bland annat går det att se ett klipp där han intervjuas efter en vinst 2015.

Bland dem som är mest kända just för att köra racinglopp kan till exempel Fredrik Ekblom, Thed Björk och Richard Göransson nämnas, och även intervjuer med dem kan man hitta om man söker på Youtube.