Börja motionscykla

Cykling är en utmärkt aktivitet för dig som vill få i mer motion i vardagen, du som vill träna på elitnivå eller den som behöver gå ned i vikt och få bättre flås. Hur ansträngande motionspassen är beror helt på dig själv, du styr belastningen och hastigheten. Cykling tvingar ut dig i friska luften och du kan få se massor med stigar och smågator som du annars aldrig besökt. 

Rätt cykel

Ska du ta cykling på allvar kan du inte använda mammas gamla trotjänare eller pappas cykel från armétiden. Du behöver en cykel som klarar utmaningarna och väglaget. Har du en dröm om att cykla runt på småstigar i skogen ska du framförallt ha en trailcykel som har rätt fjädring för jobbet. Vill du jaga tider och slå dina egna rekord behöver du en ännu lättare cykel med smala däck, typ som de eliten använder. Kommer du att använda cykeln till allt möjligt, pendla till och från jobbet, cykla på asfalt, grusvägar och skogsstigar, behöver en hybridcykel som är lite mittemellan alla specialistcyklar. 

Komma igång

Efter du har rätt cykel kan du börja cykla. Och i början kommer du att få träningsvärk och en öm rumpa. Träningscyklar ha sällan mjuka och sköna säten, istället är de formade för att väga lite. Det finns cykelbyxor som är vadderade för att gör det lättare för skrev och rumpa under de längre passen.

Ett ypperligt tillfälle att komma igång med cyklandet är att välja cykeln till jobbet. Du och din partner kan turas om att ta bil eller cykel om ni behöver lämna och hämta på dagis.